Galego   GALEGO


Turismo, Cultura, Historia de Galicia: Ourense e Pontevedra

 



PUBLICACIÓN

Coñecendo á Nécora máis de cerca

20 Xaneiro, 2017

O seu nome latino é Necora púber ; coñecida como nécora, velvet swimcrab, etrille commune e andarica.

Curiosidades:

A nécora do mesmo xeito que moitos outros cangrexos, ten o costume de camiñar de lado. Esta curiosa forma de moverse fixo que os antigos cristiáns utilizásena como símbolo dos xudeus, pois estes resistíanse a avanzar pola recta senda que marcaba a fe en Cristo.Pero a forma de locomoción das nécoras nada ten que ver coa relixión.

Está relacionada cos limitados movementos que permiten as articulacións das súas patas. Igual que o cóbado humano, as patas só teñen capacidade para encartarse ou estenderse. Aínda que as articulacións que as unen ao caparazón proporcionan un pouco máis de liberdade aos movementos, a nécora está tan limitada que só pode desprazarse cara aos lados.

Esta peculiaridade anatómica explica tamén a razón de que non poidan darse a volta cando quedan co ventre cara arriba.

O seu nome de Necora púber fai referencia á fina capa de pelo que recubre o seu corpo. O nome inglés vén significar “cangrexo nadador de veludo”.

A nécora ten a capacidade para desprenderse dalgunha das súas patas e de rexenerala despois. É así como, en ocasións, logran escapar dos seus depredadores.

É unha boa nadadora, a diferenza doutros cangrexos. E isto é deste xeito, porque teñen no último segmento do quinto par de patas en forma de pa, e utilízano a modo de remo.

Para distinguir as femias dos machos hai que fixarse na estrutura de forma triangular que teñen no abdome, se é ancho son femias e se é estreito trátase de machos.

Como é a nécora?

Ten un caparazón de forma hexagonal, con cinco dentes curvos e ben afiados a cada lado dos ollos na parte frontal.

É de cor marrón escuro de hábitos nocturnos e vive sobre fondos rochosos de até un setenta metros de profundidade.

Os machos que alcanzan maior tamaño que as femias, chegan a pesar algo máis de 250 gramos.

As femias conservan os ovos baixo o seu abdome, e adoitan levalos entre o inverno e a primavera (cada unha pode chegar a ter uns 200.000).

Aliméntase de moluscos e outros cangrexos, e o seu principal depredador é o polbo.

 

 

 

 


Comparte esta Publicación!!!








Síguenos en Facebook

Síguenos en Google+
Síguenos en Twiter
Síguenos en Linkedin
Síguenos en Youtube
Síguenos en Pinterest
Síguenos en Deviantart
Subscríbete a nuestro canal RSS




Diseñado por PorGaliciaBaixo






Deseñado por PorGaliciaBaixo